04.04.2012 10:49


Zelená mánie vrcholí

Autor: Kateřina Svobodová | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Zpravodajství

Jako každý rok vyměnili milovníci piva i letos před Velikonoci zlatavý mok za zelený. Speciální třináctistupňové pivo, jehož konzumace vrcholí na Zelený čtvrtek, se těší čím dál větší oblibě.

Přehrát audio

Audio

Autor: Kateřina Svobodová

Brno Velikonoce bez Zeleného piva si dnes mnozí Brňané nedovedou představit. Patří ke svátkům jara stejně neodmyslitelně jako špenát, velikonoční nádivka, barevná vajíčka nebo pomlázka. Rostoucí oblibu potvrzuje fakt, že od roku 2006, kdy se pivo v Brně vařilo poprvé, stoupl objem výroby z osmdesáti na šest tisíc hektolitrů. Vynálezcem Zeleného piva je tehdejší vrchní sládek starobrněnského pivovaru Petr Hauskrecht. „Šel jsem tenkrát s kůží na trh. Speciální pivo s netypickou barvou a unikátní chutí bylo na českém trhu úplnou novinkou,“ vzpomíná.

Pivo získává netradiční barvu díky bylinnému výluhu Autor: Kateřina Svobodová„Tekutý chléb“ netradiční barvy mohou zájemci ochutnat v téměř třech tisících hospod na Moravě i v Čechách. Majitelé podniků se shodují, že Zelené pivo přitahuje každoročně čím dál víc zákazníků. Z toho plynou i vyšší tržby. „Rok od roku objednáváme větší počet sudů, obliba piva roste,“ sdělila provozovatelka brněnské kavárny R.S.C. Soňa Polišenská. Potvrzují to i návštěvníci kavárny. „Dřív jsem Zelené pivo nepil, poprvé jsem ho měl loni a chutná mi čím dál víc,“ řekl jeden z nich, Vít Procházka.

Třináctistupňové pivo s obsahem alkoholu 5,8 procent se vyrábí tradiční cestou. Za svou sílu vděčí osmidennímu spodnímu kvašení za použití kvasnic z vlastního kmene. Dlouhým zráním v ležáckých sklepích starobrněnského pivovaru se postupně chuťově zaokrouhluje a získává typický buket a říz. K výrobě sládci používají vodu, ječný slad vyrobený z moravského ječmene a žatecký chmel. Nejdůležitější složkou ovšem zůstává bylinný výluh, díky kterému se Zelené pivo proslavilo nezvyklou barvou a typickou chutí. Jeho složení zná jen několik málo lidí. Petr Hauskrecht recepturu podle vlastních slov střeží jako oko v hlavě.

Velikonoční speciály vyrábí kromě Starobrna i další pivovary. Patří mezi ně například Krakonoš, Holba, Bernard, Poutník, Eliška, Chodovar a další. „Většina těchto pivovarů vyrábí speciální pivo na svátky, především Vánoce a Velikonoce,“ vysvětlil znalec piva a majitel pivotéky Jiří Wiesner. Podle jeho slov se ale do těchto piv speciální bylinné příměsi nepřidávají. Pivo tak má buď klasickou, nebo černou barvu a netradiční je pouze jeho síla a etiketa na lahvi. 

Klíčová slova: pivo, Velikonoce, speciál, hospoda, Starobrno

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.