09.12.2012 13:23


Vánoční pečení není jen pro babičky

Autor: Kateřina Lukáčová | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Studentský servis

Bez cukroví by do většiny českých domácností ani nemohl přijít Ježíšek. Jeho vůně patří k adventu stejně jako vůně punče a jehličí. Co takhle letos kromě klasického lineckého nebo vanilkových rohlíčků zkusit i něco netradičního?

Moje prababička peče výborně, moje babička peče skvěle, moje máma taky peče a já to zkouším. Většinou se mi to nepovede, jsem rozčilená a jdu od toho. Uklidňuju sama sebe, že na to ještě nejsem dost velká, že až vyrostu, pak mi to půjde. Ale možná to není o stáří, ale
o zkušenostech. Při předvánočním brouzdání po internetu jsem narazila na spoustu blogů, moc pěkných mimochodem, o cukroví. Blogy patří většinou studentkám, které baví pečení, pečou rády a moc dobře.

„Pamatuju si, že jako dítě mě mamka vždycky volala do kuchyně, abych jí s něčím pomohla. Jedinou pomoc, kterou ode mě většinou dostala, bylo vylízání misky/talíře/vařečky. Pak se ale něco změnilo, začala jsem si z časopisů vystřihávat recepty, co mě zaujaly, a pak jsem je začala i zkoušet. Teď jsem v kuchyni pečená vařená,“ vzpomíná na své začátky autorka jednoho z blogů Kateřina Drápalová.

Dnes je její  blog velmi oblíbený. Má na něm spoustu receptů nejen na vánoční cukroví. Přitom je samouk, což je šance pro nás ostatní. Své cukroví miluje a sama ho vždycky ochutnává. „Neumím si představit Vánoce bez rohlíčků, lineckého a dordonetek,“ přiznává Kateřina, „ale doporučím vám raději něco netradičního, co stojí za vyzkoušení,“ dodává.

Recept z Catalinina Blogu:

Speculaas

 Speculaas jsou tradiční nizozemské sušenky často pečené během Vánoc. Obsahují spoustu různých a jedinečných druhů koření, a také většinou neobsahují vejce, protože mají být křupavé, nikoliv měkké a vlhké.

Ingredience:

250g hladká mouka, prosátá

125g změklé máslo

125g tmavý hnědý cukr

2 lžičky mletá skořice

1/2 lžičky mletý hřebíček

1/2 lžičky strouhaný muškátový oříšek

1/4 lžičky mletý zázvor

1/4 lžičky mletý kardamom

1/4 lžičky mletý bílý pepř

špetka soli

1 lžička kypřící prášek

 Postup:

V míse smíchejte mouku, sůl a kypřící prášek. V další míse vařečkou smíchejte máslo s cukrem a kořením do krémové konzistence a plného promísení všech přísad. Pak postupně přidejte mouku do máslového krému - celkem ve třech dávkách. Chvíli hněťte, dokud se nevytvoří hladké pevné těsto. Bude trochu suché, ale to nevadí. Zabalte ho do fólie a dejte chladit přes noc. Vyndejte z lednice a nechte ho změknout při pokojové teplotě asi 30 minut. Znovu ho krátce prohněťte, aby změklo a bylo možné ho vyválet. Vyválejte ho na lehce pomoučněném vále (ideálně mezi dvěma fóliemi) na tloušťku 5mm. Vykrajujte tvary dle libosti. Dejte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 8 minut. Barva by se neměla změnit - pokud okraje ztmavnou na tmavě hnědou, už je to trochu spálené (což znamená mírně hořkou chuť), takže buďte opatrní! Nejdřív budou sušenky po vytažení z trouby měkké, ale pak zpevní a stanou se křupavými. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

 

Další recepty najdete ne adrese: http://catalinapece.blogspot.cz

Odkazy na další blogy: http://www.dulce-de-leche-blog.com/

                                      http://luciedvorakova.blogspot.cz/

Klíčová slova: Cukroví, Vánoce, pečení

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.