16.10.2013 20:37


V Brně můžete navštívit čtyři minipivovary

Autor: Petr Vašků | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Studentský servis

Češi jsou dlouhodobě nejvýznamnějšími spotřebiteli piva na osobu a obliba tohoto pěnivého moku je u českých studentů opravdu velká. Stejně tak neustále roste zájem o značky piva, které se vyrábí tradičním způsobem a v menším nákladu. Proto jsem se rozhodl, že za asistence knihy Joachima Störiga vyrazím do různých zákoutí brněnského okolí, abych na vlastní kůži ozkoušel kvalitu místních minipivovarů.

K minipivovaru U Richarda se dostanete autobusem dvaapadesátkou z Mendlova náměstí, což s sebou sice přináší delší čas strávený v městském hromadném prostředku, ale kompenzuje jej malebnou projížďkou daleko za městskou zástavbu Brna.  V žebětínském rodinném pivovaru se pivo úspěšně vaří už téměř deset let a zkušenosti jdou opravdu znát.  „Zpočátku byly určité problémy, ty se ale objeví vždy, když v něčem podnikáte. Nám se neustále daří rozšiřovat výrobu a dokonce jsme otevřeli i restauraci s naším pivem v centru Brna,“ vysvětluje sládek Milan Trávníček. Standardně restaurace nabízí světlý a tmavý ležák, velmi oblíbené je pak pivo řezané, které vzniká kombinací těchto dvou. Vše můžete koupit za standardní cenu dvaceti osmi korun za půllitr. Dále Richard vaří nealkoholické pivo, nově také pšeničný weissbier a další různé speciály jako třeba višňový ležák či medové patnáctistupňové pivo. Atmosféra v celém areálu je příjemná, a navíc se tu i do sto šedesáti korun dobře najíte.

V Brně můžete navštívit čtyři minipivovary

Pokud se rozhodnete pro návštěvu Líšeňského pivovaru, který se nachází na opačném konci jako Richard, rozhodně neprohloupíte. Z centra sem vede přímé tramvajové spojení osmičkou, a ačkoliv vás okolí pivovaru patrně překvapí svou image komunistického nákupního centra, vše napraví otevřený, nově rekonstruovaný interiér pivovarské restaurace. Celou hospodou se line vůně pivovarských kvasinek, protože pivo zde točí přímo z ležáckých tanků, které se nacházejí hned vedle výčepu. Pěnivý mok navíc neprochází v poslední fázi výroby filtrací či pasterizací. Líšeň nabízí stejné druhy piva jako U Richarda, avšak navíc přidává ještě třináct a půl stupňového „Ležouna“, který prochází trojitým chmelením. "Navíc návštěvníkům pivovaru nabízíme i další, chuťově zajímavé speciály, které máme zrovna čerstvě uvařené," říká servírka Martina Pilmajerová.

 Hlavní devízou pivovaru Pegas je jeho poloha. Nachází se totiž jenom několik desítek metrů od Náměstí Svobody na Jakubské ulici. "Málokdo navíc ví, že celý pivovar byl navíc vybudován, jako první soukromý pivovar v novodobé České republice vůbec, v domě, jehož základy pochází ze čtrnáctého století," chlubí se vrchní Marek Doubrava. Ihned při vstupu vás pivnice, která je zároveň i hotelem, uvítá prostorným prvorepublikovým interiérem. Navíc se tady u piva i dobře a na centrum relativně levně najíte. Specialitou podniku je pak podávání světlého i tmavého ležáku do sklenic o deci objemnějších než je běžný škopek. Kromě už běžně dostupného pšeničného piva pivovar nabízí i šestnáctistupňový Pegas Gold či Pegas Weizenbock, což je svrchně kvašené, polotmavé, chuťově výrazné pivo, které obsahuje lehce přes šest procent alkoholu.

Poslední místo, kde se v Brně vaří "české zlato", se nachází na Veveří. Na ulici Hrnčířská, kam se z centra dostanete za pár minut tramvají jedničkou nebo šestkou, naleznete domácí pivovar a restauraci Magistr. Ten produkuje širokou paletu piv, z nichž za zmínku stojí čtrnáctistupňový Kaiserliche Weizen. Pivovar byl založen teprve před dvěma lety a je tak ze všech brněnských kolegů nejmladší, což se může projevit například tím, že každá nově uvařená várka chutná trochu jinak. Velkou výhodu pivovaru na Veveří jsou ceny. Pokud máte chuť na velké pivo, zaplatíte za něj od třiadvaceti do třiatřiceti korun - podle toho, jestli se spokojíte s desítkou nebo si dopřejete nadstandardní pivo z nabídky, jakým je třeba višňová jedenáctka. Latentní alkoholici zcela jistě ocení zlevněnou cenu za tuplák, tedy litrové pivo, či zvýhodněnou cenu mezi třetí a šestou odpolední hodinou.

Ať už se tedy rozhodnete vyrazit směrem na Žebětín či Líšeň, nebo nakonec zůstanete v centru moravské metropole, neopomeňte využít příležitosti ochutnat zajímavá piva různých stupňů, které díky své minipivovarské unikátnosti nikde jinde neochutnáte. 

Klíčová slova: Minipivovary, U Richarda, Líšeňský pivovar, Pegas, Magistr

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.

Přehled komentářů

Alexis Alexiou | 26. 10. 2013, 10:51
Dobry den, zapomeli jste na ten nejnovejsi minipivovar v Brne. Lucky Bastard http://www.lucky-bastard.cz/