11.11.2013 11:50


Svatomartinské víno je převážně o značce, říká Gombárová z Vinné galerie

Autor: Ema Zezulová | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Zpravodajství

Svatomartinské víno je jedno z mladých vín, které můžeme v půli listopadu ochutnat. Vyrábí se pouze z pěti odrůd vinné révy. To, co víno prodává, není pouze jeho svěží chuť, ale také reklama. Právě značka zajistila svatomartinskému vínu značnou popularitu.

Brno – Dnes přesně v jedenáct hodin a jedenáct minut se začínají prodávat svatomartinská vína. Jsou to vína vypěstovaná z letošní úrody českých a moravských vín, která jsou charakteristická svěží chutí. S Veronikou Gombárovou jsme si povídali, jaký je rozdíl mezi svatomartinským a mladým vínem.  Jak se mladé víno vyrábí a kolik láhev kvalitního svatomartinského vína stojí?

Co přesně je svatomartinské víno?Veronika Gombárová leští skleničky na večerní řízenou degustaci. Foto: Ema Zezulová

Svatomartinské víno je víno letošního ročníku. Vyrábí se z vín, která byla letos vypěstovaná a posbíraná. Jsou to vůbec první vína, která se vůbec mohou prodávat. Navíc datum prodeje je uzákoněno. Před 11. listopadem se svatomartinská vína nemohou prodávat.

Čím se svatomartinské víno liší od ostatních?

Všechny mají na etiketách medailonek svatého Martina na koni. A aby vinaři mohli víno nazývat svatomartinským, musí být nejprve schváleno v soutěži. Komise hodnotí kvalitu a určí, která vína se pod známkou svatomartinské mohou letos prodávat.  Dále se prodávají vína bez označení svatomartinské. Ta se nazývají mladá vína.

Jaký je rozdíl mezi mladými a svatomartinskými víny?

Mladá vína se mohou prodávat i před datem 11. listopadu. Neexistuje žádný rozdíl mezi mladým a svatomartinským vínem. Oba druhy jsou vína z letošního ročníku. Jen svatomartinské víno bylo schváleno soutěžní komisí. Zato mladá vína vinaři na soutěž vůbec neposílají. Prodají je i bez značky. Vinaři se o značku snaží z několika důvodů, ale finanční převládá. Za samotnou účast vína v soutěži totiž vinaři platí poplatek.

Jak se ke dvěma značkám staví zákazníci?

Většina zákazníků preferuje svatomartinské víno. Ví přesně, co kupují. U mladých vín  si naopak nejsou úplně jistí. Je to dáno hlavně reklamou a propagací. Jakmile lidí vidí svatomartinské víno, koupí ho. Propagace je velká a značka svatomartinského vína se dostala do povědomí lidí. Když vidí mladé víno, neví jaký je mezi ním a svatomartinským rozdíl a zda se jedná o stejný produkt. Bojí se toho.

Je rozdíl v ceně mezi svatomartinským a mladým vínem?

O známku svatomartinského vína si požádá každý rok několik desítek vinařů. Snaha o získání známky je velká. Propagaci zařizuje vinařský fond. To znamená, že se o propagaci vín nestarají samotní vinaři. Navíc díky označení se víno lépe prodává. Nemyslím si, že by byl nějaký výrazný rozdíl v ceně. Možná svatomartinské může být trochu dražší.

Kolik stojí svatomartinské víno?

Svatomartinská vína jsou levnější než vína, která dozrávají později. Láhev vyjde na sto až sto padesát korun. Kvalitní klasická vína se dají sehnat za sto padesát korun za láhev. Samozřejmě nemyslím ty, které se prodávají v supermarketu. Ta kvalita je nesrovnatelná.

 

Vyrábí se něco podobného v zahraničí?

Ve Francii bychom mohli najít obdobu mladých vín. Říká se jim božolé. Jsou to také mladá vína, která se prodávají v podobném termínu, jako u nás svatomartinská. Ale ve Francii se mladá vína vyrábí pouze z červených vín. Francouzští vinaři prodávají pouze červené nebo růžové mladé víno.

Máme nějaký důvod z minulosti, proč se mladé víno prodává až po svátku svatého Martina?

Nemyslím si, že existuje nějaká pověst nebo podklady obhajující samotné datum. Vinaři zjistili, že v půli listopadu určité odrůdy se stihly pročistit a dozrát. Jsou tedy vhodné ke konzumaci. Nic podstatnějšího v tom datu není.  Je to určitě dobrý reklamní tah, označit mladé víno svatomartinským.

Existují rozdíly mezi mladými a klasickými víny?

Mladá vína jsou svěžejší. Neobsahují tolik alkoholu. Ale ta svěžest je hlavní poznávací znak. Často se setkáme s tím, že mladé víno není úplně dokonale vyčištěné. Je trochu zespoda zakalené. Zakalení má ale minimální vliv na chuť  vína. Kal není vidět hned v lahvích, ale většinou jde poznat, když vám vinař víno nalije do sklenice.

Jaké druhy svatomartinského vína můžeme ochutnat?

Prodává se červené, růžové nebo bílé svatomartinské víno. Zákonem jsou přesně dany odrůdy vína, které se mohou použít. Využívají se tři bílé odrůdy a dvě červené. Jsou jimi Müller Thurgau, Muškát moravský, Veltlínské červené rané, Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Ostatní mladá vína se vyrábějí i z jiných odrůd nebo jsou smíchaná. Svatomartinská mají odrůdu přímo danou.

Proč bylo těchto pět odrůd vybráno?

Jsou to odrůdy, které dozrávají dříve. Ze stejných důvodů se z nich také vyrábí burčák. Vinaři je sbírají dříve a celý proces výroby je rychlejší. Ostatní odrůdy dozrávají pomaleji a jsou vhodné ke konzumaci nejdříve od ledna. Poslední odrůdy dozrávají až kolem června.

Jak se vlastně víno vyrábí?

Nejdříve se hrozny posbírají a poté vylisují. Rozdíl je v lisování bílých a červených hroznů. U bílého vína se slupky odebírají. Zatímco u červeného se slupky nechávají, protože obsahují červené barvivo a zanechají ve víně tříslovinu. Růžové víno se vyrábí tak, že se po vylisování červených hroznů slupky odeberou. Potom se víno nechává uležet. Buď se vlévá do nerezových tanků, nebo do dřevěných sudů. Dále se přidávají různá syřidla, než se víno stočí do lahví.

Jak vinař pozná, že víno už je vhodné ke konzumaci?

 Každý vinař má své postupy. Víno je vhodné ke konzumaci, pokud je dokonale pročištěné, má správnou cukernatost a dostatečně prokvasilo do určité hladiny alkoholu. Podle míry prokvašení se odvíjí celkový zbytek cukru ve víně.

Které víno máte nejradši?

Já jsem obecně na bílé víno.  U červeného vína mi vadí tříslovina. Celkově mám raději vína, kde je zbytkový cukr. Suchá vína mi moc nechutnají. Nerozhoduji se podle odrůd, ale hlavně podle vinařů. Obecně nemám ráda přístup, když někdo řekne, že nemá rád určitou odrůdu. Každý rok mají odrudy jinou chuť.

Veronika Gombárová

Pracuje v brněnské Vinné galerii už léta.

V začátcích vinárnu navštěvovala jako host, později se ji práce s vínem zalíbila natolik, že ve vinárně začala pracovat.

Teoretické vzdělání o víně neměla téměř žádné. Vše si rychle osvojila praxí. Momentálně pomáhá při řízených degustacích a někdy je částečně i sama vede.

Klíčová slova: svatomartinské víno, mladé víno

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.