22.11.2013 15:54


Různorodé pohledy na víno představili vinaři i akademici

Autor: Kristýna Hloušková | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Studentský servis

O vínu, jako o společenském fenoménu, pojednávala konference s názvem Člověk, víno, společnost, která se letos uskutečnila v aule Fakulty sociálních studií (FSS) již počtvrté. Různorodé příspěvky na téma víno a společnost si ve čtvrtek přišla poslechnout téměř stovka návštěvníků.

Brno – Na konferenci Člověk, víno, společnost přednesla své názory řada vinařských odborníků, akademiků i vědců. Návštěvníci se dozvěděli zajímavosti o vinařské turistice, architektuře, matematice ve vinařství nebo o párování vína s jídlem. Rozmanitý program přilákal odborníky i laiky. Foto: Kristýna Hloušková

„FSS a tato konference se k sobě výborně hodí. Zkoumáme, jak nejrůznější fenomény ovlivňují život člověka. Víno je právě jeden z těchto sociálních fenoménů,“ vysvětlil prorektor FSS Ladislav Rabušic při svém zahajovacím proslovu. Poté následoval příspěvek s názvem Podpora českých a moravských vín, který prostřednictvím televizních spotů přiblížil lidem krásu moravské krajiny a kvalitu tuzemských vín. Program dále pokračoval přednáškou zaměřenou na hudební dimenzi vína a na architekturu vinařských sklepů a domů.

Vinařské turistice se věnoval příspěvek Juraje Flamika z Nadace partnerství, který upozornil na množství moravských turistických cyklostezek. „Víno má místo svého zrození i své rodiče. To v obchodě nekoupíte, proto se jezdí za vínem,“ uvedl Flamik. Zaznělo i známé rozdělení vína na to, které se dá, nedá, a na to, které se dá Pražákům.

Návštěvníci se také dozvěděli, jak mají vhodně skloubit jídlo a víno. „K hlavním chodům se nejlépe hodí plnější vína, k sladkým dezertům zase vína slámová,“ vysvětlil ředitel Vinařského institutu Petr Psotka. Tato organizace se věnuje vzdělávání ohledně vína a pořádá také sommelierské kurzy. „V moravských restauracích se většinou bohužel setkávám s tím, že mi nabídnou červené nebo bílé, sladké nebo suché, ať si vyberu sám,“ řekl Psotka.

V dalších příspěvcích se účastníci dozvěděli zajímavosti o kvasinkové buňce, historii českých vinařských výstav a celou akci zakončila přednáška věnující se posunu ve vnímání vína. „Jednotlivé příspěvky se mi velmi líbily. Sama pocházím z vinařské oblasti a vím, jak to chodí ve skutečnosti. Proto je pro mě zajímavé poslechnout si názory ostatních a podívat se, jak je tu vinařství prezentováno na plátně," uvedla návštěvnice Lada Rekovská.

Konference, která se letos uskutečnila již pošesté, je součástí projektu Univerzitní víno, kterou Masarykova univerzita pořádá za podpory Vinařského fondu ČR. Jednou z akcí je slavnostní vyhlašování univerzitního vína pro aktuální akademický rok. Vína z moravské vinařské oblasti hodnotí třicetičlenná akademická komise. Letošní vyhlášení se konalo v Augustiniánském opatství na Starém Brně a titul Univerzitní víno letos vyhrálo veltlínské zelené, ročník 2012, z vinařství Hanzel a rulandské modré, výběr z hroznů 2011, z vinařství Pavalín.

Klíčová slova: Člověk, víno, společnost, FSS, konference, Univerzitní víno

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.