27.04.2011 16:05


Prokletí plné lednice

Autor: Kateřina Foltánková | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Publicistika

Každý ví, že obžerství je nezdravý hřích, ale pořádné hostině dokáže málokdo odolat. Otevřeme bílá dvířka a světlo ozáří všechny ty báječné dobroty. A pak už to jede jak na běžícím pásu: salám, jogurt, paštika, tavený sýr, zavináče, zbytek od večeře a zapít hltem mléka z krabice.

Katka Foltánková | | Autor: Martina Králíková

Kde se v nás bere to nezdravé a figuru ničící nutkání jíst a jíst? Jsem přesvědčena, že jsme si to přinesli s sebou jako pozdrav z dávných dob. Traduje se, že v minulosti žili lidé mnohem zdravěji. Já říkám, že neměli moc na výběr. Když ještě neznali brambory a rýži, jedli kaše. Když se poštěstilo, tak ji měli s ovocem a možná i s trochou omastku.

Obyčejní lidé servírovali maso tak maximálně jednou týdně. A v tom případě vůbec nehleděli na nějaké dietní zásady. Maso bylo vzácné, dávalo hodně energie a nesmělo se jím plýtvat. Když byla zabijačka, nebylo možné dát jitrnice do mrazáku jako teď. Všechno se muselo do několika dnů sníst. Byla to velká žranice a všichni se na to moc těšili, protože věděli, že zase přijdou dny, kdy budou mít jen kaši nebo později brambory na devatero způsobů.

Problémem současné doby je, že žijeme v potravinovém blahobytu, ale naše pravěká mysl se s tím neumí vyrovnat. Nedokáže pochopit, že v obchodě jsou vždy plné regály a hladomor je v Evropě zapomenuté slovo. Staré podvědomé návyky nás nutí přežít, což znamená, když je jídlo, tak ho hned musíme sníst. Jinak by se mohlo zkazit nebo by mohl pozřít někdo jiný.

Lidé si v minulosti nemuseli dělat starosti se správným stravováním. Jídla nebylo nazbyt a jedlo se to, co bylo. Nikdo se netrápil tím, že to může mít negativní vliv na jeho zdraví. Lidé totiž umírali ve válkách, při porodech, hladomorech a neměli čas myslet na stáří, kterého se často ani nedožili.

Jenže v jednadvacátém století průměrnému Evropanovi nehrozí, že zemře na nějakou metlu středověku, ale má téměř jistotu, že se dožije vysokého věku. A s úctyhodným stářím přicházejí nemilé tetičky rakovina, cukrovka a strýčkové infarkt, Alzheimer či Parkinson.

Věhlasné lékařské kapacity nám tvrdí, že příchod tohoto nemilého příbuzenstva můžeme do značné míry ovlivnit právě životním stylem. Za zkoušku to určitě stojí.

Klíčová slova: zdravá strava, životní styl, obžerství

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.