08.12.2013 19:12


Předvánoční soutěž o nejoblíbenější vánoční cukroví je v polovině

Autor: Ema Zezulová | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Studentský servis

Předvánoční soutěž o nejoblíběnější cukroví se přesunula do další fáze. O nejlepší recept soutěží pět receptů. Čtenáři mohou vybírat z medových perníčků, rumových koulí, medvědích pracen, ořechových řezů nebo skořicových ledovek. Hlasování končí v úterní poledne.

Brno - Pět receptů se bude následující dva dny ucházet o čtenářské hlasy. Hlasování začíná v neděli 8. prosince ve 20:00. Týž den ve tři hodiny skončila možnost do redakce Stisku přihlásit osvědčené a oblíbené cukroví čtenářů. Recepty bylo možno zasílat od minulého čtvrtku, kdy byla soutěž slavnostně zahájena na půdě fakulty sociálních studií v Brně. Redakce rozdávala kolemjdoucím pusinky, kokosky a letáčky s informacemi. Předvánoční soutěž se přesunula do své poslední, hlasovací fáze, která končí v poledne v úterý 10. prosince. Vítěze, který posléze převezme ceny z rukou redakce ve večerních hodinách, vyberou čtenáři ve veřejné anketě na facebookových stránkách soutěže. 

O vítězství v soutěži bude bojovat pětice receptů, které čtenářům předkládáme ve znění, v jakém nám je soutěžící poslali. Úpravy jsme prováděli minimální.Redakce Stisku zahájila předvánoční soutěž o nejoblíbenější cukroví. Foto: Roman Dolejský

Medové perníčky od Adély Beranové

„Medové perníčky ze sáčku peču každý rok. Jsou vždycky rychleji snězené, než ty pečené maminkou. Ona se vždycky chudák patlá s vlastním těstem,“ říká o svém osvědčeném receptu Beranová.

Postup:  Obsah krabice Vánoční perníčky Dr. Oetker smíchám se třemi lžícemi medu, trochou másla a vajíčkem. Z rozváleného těsta pak vykrajuji vánoční tvary. Letos jsem vybrala vysokozdvižný vozík, Tyranosaura, raketoplán, ovečku Shaun, ale také i pár sobů. Zdobím směsí cukru, citrónu a bílků. Do cukrové polevy přidávám také citronovou kůru, která vykouzlí tu pravou vánoční chuť.

 

Ořechové řezy od Marka DvořáčkaDvořáček nám poslal také originální recept své babičky. Foto: Marek Dvořáček

„Na receptu se mi nejvíce líbí, že je to naše rodinné cukroví. Já ho mám od své maminky, ta od své maminky,“ říká o rodinném receptu Dvořáček.

Postup: Smícháme 28 dkg hladké mouky, 8 dkg cukru, 12 dkg másla, jedno vejce, citronovou kůru a půl prášku do pečiva. Vytvořené těsto vyválíme a přesuneme na plech. Necháme chvíli zapéct v troubě. Mezitím vytvoříme náplň z bílkového sněhu ze tří bílků, 20 dkg cukru, 8 dkg strouhaných ořechů, 4 dkg strouhanky, citronové kůry a případně trochu citronové šťávy. Těsto vytáhneme, potřeme marmeládou a ořechovou náplní. Vše necháme dopéct.

 

Babicrotie od Kryštofa Šíra

„Tento recept mám rád, protože je jednoduchý a můžu do něho vmíchat všechny potraviny, které mi chutnají. A hlavně když nějakou ingredienci nemám, vždycky mám plno možností, čím ji nahradit,“ vysvětluje kouzlo jednoduchého receptu Šír.

Postup: Určité množství piškotů smícháme se stejným množstvím másla ve větší nádobě. Když nemáme piškoty, použijeme hladkou mouku. Když nemáme hladkou mouku, použijeme polohrubou. Když nemáme mouku, použijeme neslanou strouhanku. Když nemáme máslo, použijeme tuk na vaření. Když nemáme tuk, použijeme cukr svařený s pár piškoty a vodou. Do těsta přidáme to, co máme zrovna doma a přijde nám to jako dobrý nápad, např. drcené oříšky na menší kousky, rozinky, sušené ovoce nakrájené na menší kousky, kokos, drcenou čokoládu nebo lentilky. Vznikne těsto, do kterého přidáme rozumné množství rumu. Když nemáme rum, lze použít i jiný alkohol obdobného charakteru. Když bude těsto moc řídké, dosypeme piškoty. Když bude těsto moc husté, dolijeme rum. Z těsta o výsledné ideální konzistenci tvarujte libovolné útvary. Lze vytvořit různé obrazce, písmena, prostorové útvary nebo stavební kostky. Do útvarů lze zabalit také nějaké překvapení (vzkaz, mandli, višeň, bonbón, žvýkačku, olivu, pecku).
V případě sofistikovanějších útvarů je záhodno tvarovat rovnou na podložce, kterou následně využijeme jako pomůcku k transportu. Vyhotovené předměty necháme ztuhnout v lednici.

 

Jemné medvědí pracny od Anny MacíčkovéMedvědí pracny, které každý rok peče Anna Macíčková. Foto: Anna Macíčková 

„Pracky pečeme každý rok, nedokážeme si bez nich Vánoce představit. Většinou je děláme alespoň ze dvou dávek, protože jsou u nás tak oblíbené, že jedna nikdy nestačí,“ popisuje oblíbenost medvědích pracen Macíčková.

Postup: V míse smícháme 18 dkg hladké mouky, 14 dkg másla, 10 dkg cukru, 7 dkg strouhaných oříšků, vanilku, špetku skořice a tlučeného hřebíčku a 4 dkg čokolády změklé nad parou. Všechny suroviny dohromady dobře propracujeme v těsto, které poté vtlačujeme do formiček ve vrstvě asi půl centimetru. Nedoporučuji větší, protože jinak by těsto mohlo překypovat. Pečeme v rozehřáté troubě. Vyklopíme ještě za horka a nakonec můžeme obalit v cukru. 

 

Skořicové ledovky od Zuzky Brandové

„Toto vánoční cukroví bude určitě chutnat všem, kteří mají rádi skořici. Ledovky jsou nejlepší, když jsou uskladněné v lednici nebo v zimě na balkóně. Poleva poté pěkně křupe a vynikne jejich chuť,“ chválí ledovky Brandová.

Postup: Na těsto budeme potřebovat ½ kg hladké mouky, 30 dkg másla, 2 žloutky, 20 dkg cukru, 10 dkg oříšků, trochu prášku do pečiva, 1 lžička skořice a šťáva z půlky citronu. Těsto propracujeme a vyválíme. Vykrajujeme tvary, nejčastěji srdíčka. Tvary upečeme. Mezitím uvaříme krém z ¼ litr mléka, 2 žloutků, 5 dkg cukru, 2 lžic hladké mouky a 15 dkg másla. Upečená srdíčka krémem natíráme a slepujeme dvě k sobě. Nakonec slepená srdíčka na povrchu potřeme rumovou polevou, která se smíchá z rumu a moučkového cukru.

 

Pro svého vánočního favorita mohou čtenáři hlasovat od nedělních dvaceti hodin večer do úterního poledne na facebookových stránkách. Ve hře jsou trička, bloky a fleška s logem Masarykovy univerzity. Slavnostní předání cen se uskuteční v úterý ve večerních hodinách. Neváhejte hlasovat pro nejlepší cukroví letošního roku!

Klíčová slova: soutěž, cukroví, Vánoce

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.