10.12.2012 09:58


Práce v rybářství není o vysedávání na břehu rybníka

Autor: Michal Šíma | Kurz: On-line žurnalistika | Kategorie: Den s...

Rybáři, to nejsou jenom nadšenci, kteří vstanou ve čtyři ráno, aby v půl páté už seděli u vody s nahozeným prutem a čekali na cuknutí vlasce. Říká se sice, že vlastnoručně chycená ryba chutná nejlépe, ale většina lidí raději nechá veškerou práci na odbornících ve velkých rybářstvích. Ti ze šumperského Bělidla mají svoje povolání rádi, i když někdy to nemají lehké. Naopak, práce je to těžká, někdy špinavá a rozhodně ne pro slabé povahy.

Autor: Michal Šíma

Tisíce ryb odtud už za pár dní poputuje na talíře a doplní bramborový salát při štědrovečerní večeři. Zatím je ale v šumperském Rybářství Bělidlo klid. „Na stáncích začneme prodávat až 20. prosince. To bude teprve frmol,“ říká vedoucí rybářství Jiří Pikna. Před svátky přijedou kamiony s rybami převážně z Třeboně. Ve velkých bazénech potom amurové a kapři čekají na vylovení a odvoz na stánky ve městě.

Listopadové sobotní dopoledne však plyne v poklidném duchu. V prodejní době od deseti do dvanácti hodin se tu zastaví jen pár lidí. Někteří to nemají se vstupem do oploceného areálu úplně snadné. Všechny příchozí totiž běží zkontrolovat Tara, kříženec rotvajlera a ovčáka. Otisky tlapek na mojí bundě staré pár minut dokládají její poctivou práci. Její kolegyně Sára už tolik elánu nemá. „Asi před rokem se málem oběsila na vlasci a od té doby je malátná, jen spí a sotva něco sní,“ vysvětluje další rybář, který se představí jako Tonda. O víkendech bývají na prodejích ve dvou. „Kdyby přišlo hodně lidí, sám bych těžko zvládal lovení, kuchání i zabíjení. Dneska ale máme čas i na pokec,“ vysvětluje Pikna.

Přichází další zákazníci, Tara okamžitě vystartuje a doprovází dva muže s  kbelíky od barvy na ryby po celou cestu mezi bránou a dřevěným přístřeškem, kde je schovaná obsluha. Dobře známí vietnamští trhovci pravidelně nakupují kapry a pstruhy. „S nima je to na dlouho. Každou rybu si pečlivě vybírají. Stačí pár ulomených šupin a už ji nechtějí,“ říká Pikna. Také dnes musí Tonda podběrákem znovu a znovu do sádky. Žádný kapr není podle představ zákazníka, a když už jeden vypadá dobře, má o dvacet gramů více, než chtěli. Až za dalších pár minut se doopravdy zadaří. Ručička na staré váze se zastaví jen pár milimetrů od požadovaného čísla. Vytáhnutí několika pstruhů z vedlejší sádky je otázkou několika zkušených pohybů muže v maskáčové soupravě. Po cestě z umělohmotné kádě na váhu se duháci mrskají, plácají ploutvemi, ale jejich boj je marný. Jeden skoro prchne i z plastového koše na váze. Po chvíli však stejně jako ostatní končí v erární igelitce a posléze na zadním sedadle oprýskaného auta v kýblu. Smutný pohled. „Ryby jsou tu zkrátka určené k jídlu. Rozhodně ale u nás netrpí více, než je nutné. Když pro zákazníky ryby zabíjíme, klepneme je dřevěnou paličkou a necháme vykrvit. Je to asi nejhumánnější způsob,“ krčí rameny Tonda.

V tu chvíli už sedíme v útulném dřevěném kamrlíku, jak místní nadneseně říkají zázemí pro personál. Malé místnosti vévodí dřevěný stůl, kolem je spousta harampádí. Několik podběráků, sítě, čeřeny, ale i něco tekutého na zahřátí. „To je samozřejmost. Při vánočních prodejích a někdy i tady po ránu zalézá zima úplně všude,“ popisují rybáři. Mají pravdu. I dnes, když je několik stupňů nad nulou, není úplně příjemné sahat holýma rukama do vody a bojovat s promrzlými rybami.

Sobotní pošmourné dopoledne se chýlí ke konci a s ním i prodejní doba. „Ještě nakrmíme a jdeme domů,“ nemůžou se dočkat oba rybáři. Ve skutečnosti ale mají svoji práci rádi. Nepřišlo by mi zvláštní, kdyby zítra, až budou mít volno, vzali pruty a vyrazili na ryby jen tak. Každoročně jezdí většina osádky šumperského rybářství do Norska na pořádný lov. „Ale existují i chvíle, kdy už ryby nemůžeme ani vidět. Hlavně po Vánocích,“ přiznává Jiří Pikna. Po vylovení a prodání pěti tun kaprů se mu ani nedivím. 

Tady si můžete prohlédnout cestu, kterou rybáři budou projíždět několikrát za den, aby při vánočním prodeji zásobovali stánky ve městě: (https://maps.google.com/maps/ms?msid=213051695256480774135.0004d05f02323269334de&msa=0&ll=49.959393,16.993275&spn=0.062617,0.169086)

Klíčová slova: Den s..., rybáři

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.