13.03.2014 16:58


Oáza nabízí levné a kvalitní vegetariánské jídlo

Autor: Spoustová Martina | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Studentský servis

Vegetariánská jídelna nedaleko od samotného centra města poskytuje zdravou stravu svým zákazníkům více než dvacet let. O zákazníky nemá nouzi. Může za to příjemný personál, kvalitní kuchaři a především na dnešní dobu neuvěřitelně nízké ceny. 

Brno - Nenechte se zmást názvem. Nejedná se o palmový háj uprostřed pouště, ale o vegetariánský ráj uprostřed Brna. Míst, kde se vaří kvalitně a výhradně bez masa, je dnes poměrně málo. Brněnská Oáza je jedním z nich. „Oázu navštěvuji několikrát do týdne, přes semestr téměř každý den. Tento podnik mám hrozně ráda, dá se tady velmi chutně najíst. Ve srovnání s menzou nabízí daleko víc vegetariánských jídel za přibližně stejné ceny,“ říká studentka Barbora Valešová.

V Oáze si zákazník může koupit i produkty zdravé výživy

Výhodou Oázy je její dostupnost. Nachází se v centru města nedaleko od fakulty sociálních studií. Daleko to nemají ani studenti práv nebo filozofické fakulty. „Stravují se u nás lidé všech věkových kategorií, ale právě díky pozici mezi několika školami studenti mírně převažují,“ vysvětluje prodavačka Zdena Křečková.

V této jídelně je neustále plno. Lidé toužící po zdravé stravě chodí dopoledne, na oběd, ale i v pozdějších hodinách. Nápor lidí zvládají dvě pokladny a větší počet prodavaček. „Největší nával je samozřejmě přes oběd od jedenácté do čtrnácté hodiny. Druhá vlna je potom k večeru, kdy se studenti vracejí ze škol a pracující ze zaměstnání. Stále více lidí si chce jídlo odnést v krabičce domů. Tomu se nebráníme a dokonce poskytujeme krabičky zadarmo,“ doplňuje Křečková.

Denní menu, možná poněkud netradičně, vyvěšují zaměstnanci za okno. Proto je na očích všem kolemjdoucím. Některá jídla se zde pravidelně opakují, ale kuchaři se snaží vymýšlet nové pokrmy tak, aby uspokojili i náročnější strávníky. Pokrmy se vaří průběžně. Největší výběr je přirozeně přes poledne, ale i na večer je nabídka dostatečná. Zákazník si může zamluvit jídlo na druhý den. Prodavačky mu ho rády schovají. „Polovina našich kuchařů jsou vegetariáni. Ostatní jedí i maso. Nejedná se o vyučené kuchaře. Vaří nám tady například i inženýři. Každý ze zaměstnanců má kladný vztah ke zdravému životnímu stylu,“ říká Křečková.

Jídlo se jí v Oáze zásadně ve stoje u stolečků. Foto: Martina Spoustová

Prostředí Oázy je nově zrekonstruované. Některým lidem však může vadit, že si není kam sednout. K dispozici je pouze několik stolků, u kterých se jí ve stoje. „Na Oáze je perfektní všechno, až na to prostředí. Nerada jím ve stoje a kolem poledne je tu obrovský nával, takže u stolů je to opravdu tělo na tělo. Proto jsem uvítala možnost brát si jídlo domů,“ svěřuje se studentka Simona Peloušková.

Ceny jsou velmi lidové. Talíř polévky stojí průměrně dvanáct korun a za hlavní chod zákazník zaplatí v nejdražším případě kolem pětatřiceti korun. „Na nízké ceny lidé slyší. Tak nízké sazby si ale můžeme dovolit pouze díky velkému objemu zákazníků. Denně nás jich navštíví až devět set,“ říká majitel jídelny Pavel Špic.

Mezi nejoblíbenější pokrmy patří cokoliv s bramborami. Populární jsou i různě plněné tortily. Škála jídel je velmi pestrá. Nejedná se pouze o vegetariánskou restauraci, ale i o prodejnu se zdravou výživou. „Chodím sem každý den, najím se chutně, levně i kvalitně. Nakupuji zde také některé vegetariánské produkty, preferuji zejména různé druhy kaší, ovesných vloček a sušeného ovoce,“ říká pravidelná návštěvnice Zdenka Brivová.

Pokud se chcete levně a chutně najíst a nepotřebujete k jídlu posezení v kožených křeslech, pak určitě Oázu vyzkoušejte. Nemusíte být vegan ani vegetarián, Oáza potěší každého. 

Klíčová slova: vegetariánství, veganství, restaurace

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.