30.03.2013 16:55


Místo bůčku radši květák aneb sbohem nezdravý živote

Autor: Barbora Chudíčková | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Publicistika

Bio, eko, farmářský, domácí, zdravý. Slova, která v poslední době vypouští z úst čím dál více lidí. Zdá se, že kvalitní potraviny a zdravý životní styl nás začínají stále více oslovovat.

Farmáři si spokojeně mnou ruce. Na farmářských trzích, které jsou na jaře v každém větším městě alespoň jednou do týdne, to vře jako na Matějské pouti. Místo cukrových vat a mastných párků je však poptávka spíše po ovoci a zelenině. Lidé se můžou přetrhnout, aby ukořistili co největší mrkev či bochník domácího chleba. I když ceny jsou o dost vyšší, než v nedalekém Albertu, na trzích je plno. A to je dobře. Začínáme si uvědomovat, že za kvalitu se platí a že je někdy lepší si pár korun připlatit, než jíst k obědu chudáka koníčka, i když nám etiketa tvrdila, že kupujeme hovězí.

Úspěchy také oslavují bio obchody, kde zákazník omámen vůní všech těch zdravých věcí nahází do proutěného košíku věci za minimálně několik stovek korun. Vždyť kdo dokáže odolat medovým sušenkám, karamelovému popkornu, domácí paštice nebo čerstvým celozrným houstičkám?Barbora Chudíčková. Foto: Monika Zezulová

Další rozmach slaví vegetariánství a v menší míře také veganství. Už jsme přímo přežráni všech McDonaldů, Burger Kingů a jejich hamburgerů bůh ví z čeho. Muži, kteří by dříve nedali bez pořádné tučné klobásy ani ránu, objevují sóju a nutí své ženy a děti následovat jejich kroky. A vida – pivní břicha se pod náporem zdravé kuchyně ztrácí tak nějak sama. Rodí se nové restaurace a podniky, ve kterých nabízejí jídla ze zdravějších a kvalitnějších potravin. Éra smaženého sýru s hranolkami se pomalu ztrácí v nedohlednu.

Maminky přestávají k nedělnímu obědu vařit smažené řízky, ale na talíř nandávají květákové placičky. Konečně jsme začali přemýšlet o tom, že tělo to samo nezvládne a že je potřeba mu pomoct. Konečně nám došlo, že je lepší vypít čistou vodu než vodu se čtrnácti kostkami cukru, jinak řečeno dát si tolik opěvovanou Coca-Colu.

Balkony a zahrádky se začínají plnit vlastnoručně pěstovanou zeleninou. Snad každý musí vidět rozdíl mezi nažloutlými plesnivějícími rajčaty, která nám nabízejí obchodní řetězce, a domácími červenými rajčátky, která si dokáže vypěstovat i naprostý zahradnický laik.

Jestli je tohle opravdu trend, kterého se lidstvo hodlá alespoň nějakou chvíli držet, raduji se a tleskám. Konečně něco rozumného, co v řadě všech těch přiblblých módních vln vypadá jako cesta správným směrem. 

Klíčová slova: bio, eko, farmářské trhy, zdraví

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.