24.03.2012 14:02


Menza nebo párek v rohlíku - jak se stravují vysokoškolští studenti

Autor: Michal Cagala | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Studentský servis

Ceny potravin rostou, v peněžence je ale stejně nebo ještě méně peněz než dřív. Studenti se tak často snaží šetřit na tom, co jí.

Brno Daně se zvyšují, potraviny jsou dražší a dražší, na trhu panuje vaječná krize a to se dotýká i studentů vysokých škol. Ti už si tak musí většinou vystačit s malými finančními prostředky a při vysoké ceně potravin v kombinaci s nepravidelným denním režimem si tak často ničí svoje zdraví.

„Studenti vysokých škol obvykle mají problémy se stravováním, hlavně kvůli nepravidelnému dennímu režimu nebo stravování se ve fast foodech. Společně s nedostatkem pohybu se to může odrazit na jejich zdraví – mohou trpět nadváhou či obezitou nebo mít problémy se zažíváním. Nejlepším řešením je vyhledat odborníka na výživu, který jim vypracuje individuální výživový plán. Obecně je ale nejlépe se stravovat pravidelně,“ radí brněnská nutriční terapeutka Eva Beníšková. 

Nejlepší poměr cena versus kvalita jídla mohou studenti nalézt v akademických menzách, které jsou dotované a stále vaří jídla podle výživového žebříčku. Vařené brambory, zeleninu a bílkoviny ale čím dál častěji vytlačují smažená jídla. Kdo si připlatí, může navštívit speciální menzy, jako je Pizzeria Nostra na Kounicově ulici. 

Na kvalitu některých jídelen si ale studenti stěžují.

„Chodím se stravovat hlavně do menzy. V té naší (Mendelovy univerzity) mi vůbec nechutná, chodím proto s kamarádkou do Menzy na VUT,“ říká studentka druhého ročníku Mendelovy univerzity Zuzana Héniková.

„Jím v menze, ale někdy si taky sama vařím, když mám čas. Tak půl napůl. V průměru za týden utratím tři sta korun za kupované jídlo a tři sta za menzu, snažím se jíst hodně zeleniny.“ dodává jednadvacetiletá budoucí brněnská právnička Veronika Švecová. 

Kromě finančních důvodů studenti upravují své stravovací návyky podle rozvrhu, který je často každý den jiný a proto jedí v nepravidelných intervalech.

,,Někdy si stihnu zajít na privát na oběd, ale většinou mám jen málo času, tak se odbývám instantními jídly. Jindy zůstávám dlouho ve škole, takže občas zajdu i do menzy. Večer jsem pak ale unavený a nechce se mi nic složitého vařit, proto dojde opět na něco jednoduchého, i když je to nezdravé. Hraju ale závodně fotbal, takže to vyběhám,“ myslí si devatenáctiletý student stavební fakulty Vysokého učení technického Roman Piták.

Jedním z řešení je vozit si předvařenou stravu z domu.

„Maminka mi zavařuje jídlo do sklenic, tak jsem vždycky zásobená, na bytě si to pak jen ohřeju. Jinak ale nakupuji potraviny v akcích, abych ušetřila. Hlavně aby to bylo levné, na kvalitě jídla mi tolik nezáleží.“ říká studentka Vysoké školy obchodní v Praze Žaneta Kořínková.

Za časté večerní přejídání se nezdravým, sladkým a tučným jídlem mohou i stresy ze zkoušek či studium do pozdních hodin, dále také snaha ušetřit na jídle, aby zbyly peníze na alkohol či cigarety.

„Když se dlouho učím, dám si občas večer těstoviny nebo nějakou uzeninu, občas zajdu na pivo, kde si dám nějaké pochutiny k pivu. Zdravé to asi moc není,“ přiznává třiadvacetiletý student ekonomiky Jan Horák. Jedním dechem ale dodává, že student vysoké školy má často důležitější starosti než co a kdy sní.

.

Klíčová slova: jídlo, menza, stravování, dieta, fastfood, peníze

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.