01.11.2013 12:40


Láska k Brnu prochází žaludkem, část třetí – bistro

Autor: Karel Selinger | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Studentský servis

Každý to zná. Žaludek svírá hlad, ale není čas vysedávat hodinu v restauraci. Vzít si něco do ruky a jíst po cestě taky není vždycky řešení. Studenti v tomto případě využívají většinou menzu. Co ale dělat, když není žádná poblíž? Odpověď je jednoduchá. Bistro!

Slovo bistro si čeština převzala z ruského bystro neboli rychle. V období napoleonských válek tak pokřikovali ruští zákazníci v pařížských hostincích. Bistro stojí někde na pomezí restaurace a fast foodu. Typické je pro něj několik vlastností. Nepříliš velké prostředí podniku, pouze pár stolečků, bar, kuchyně, záchod a to je vše. Nabídka několika jídel, která se dají buď rychle připravit nebo už jsou předem uvařená. Koncept je tvořený tak, aby se lidé najedli a zase šli. Posedávat u kávy a štěbetat se svým protějškem se dá v kavárně, ne v bistru. V Brně je jich skoro nekonečné množství, ale ta kvalitní a prověřená by se dala spočítat na prstech několika rukou. Vybrali jsme proto pět různých podniků, tak abychom se zavděčili různým chutím a požadavkům.

Bistro Franz

Bistro Franz leží na ulici Veveří 14. Co člověka u tohoto rodinného podniku zaujme na první pohled, je moderní interiér. Nepřehlédnutelný je především nápis FRANZ přes celou zeď, aby každý věděl, s kým má tu čest. Některé podsvícené detaily v pastelových barvách utváří v kombinaci s betonovými zdmi zvláštní spojení industrialismu a útulna. Bistro je vystavěno na jednoduchém konceptu - sezónní jídla podtrhující fakt, že se jedná o rodinný podnik, čerstvé suroviny, místní dodavatelé, fair trade a bio potraviny. To jsou lákadla, kterým jen málokterý milovník jídla odolá. Od jedenácti do půl třetí nabízí bistro obědové menu. Za polévku a hlavní jídlo dá strávník buď 119 nebo v dražší variantě 139 korun. Mimo oběd se zde dá najíst do dvou set.  Mírně vyšší cena, to ano. Jíst dobře ale většinou znamená připlatit si. Otevírací doba: Po-Čt: 8:00 - 23:00, Pá: 8:00 – 24:00, So: 10:00 – 24:00, Ne 10:00 – 21:00

Cattani

Maličký podnik na Veveří 6 sází na těstoviny. Myšlenka bistra a italské kuchyně jde výborně dohromady. Italská kuchyně je lehká, rychlá a v podání Cattani k tomu všemu ještě chutná. Základem jsou samozřejmě domácí těstoviny neboli pasta. Tu lze dostat v deseti různých tvarech od klasických špaget přes lasagne až po názvy, které většina návštěvníků pravděpodobně ještě nikdy neslyšela a u stolu bude mít problém je vyslovit. K tomu je ve stálé nabídce pět italských omáček jako Pesto nebo Aglio olio e peperonico. Cattani má také denní nabídku, ve které povznáší těstoviny ještě na další úroveň různými sezonními surovinami. Veškerá jídla si taky lze odnést s sebou. Obecně se v Cattani dá najíst v pohodě kolem stovky, s pitím nebo dražším jídlem z denní nabídky do sto padesáti korun. Otevírací doba: Po-Čt: 9:00 - 22:00, Pá: 9:00 – 23:00, So: 11:00 – 23:00, Ne 11:00 – 22:00

Bistro na Osmičce

Bistro ležící na Merhautově 8 je nováčkem na brněnské gastroscéně. Kvůli tomu ale nemusí mít malé ambice. Prostory kolem baru doplňuje zadní salonek, takže na první pohled maličké bistro nabízí několik desítek míst k sezení. V čase kolem oběda je tam většinou plno. Jídlo by se dalo shrnout všehovšudy jedním slovem - domácí. Na oběd je na výběr mezi třemi variantami poledního menu s klasikami jako od maminky, jako je vývar, jitrnicový prejt nebo pečené kuře. S polévkou zákazník zaplatí od 82 do 88 korun za opravdu poctivou porci. Denní nabídka potom obsahuje těstoviny a hamburgery, obojí v cenách kolem sto korun. Otevírací doba: Po-Út: 10:30 - 23:00, St-Pá: 10:30 – 24:00, So: 11:00 – 24:00, Ne: 16:00 – 24:00

Asijské Bistro Dragon

Když už mluvíme o bistrech, byla by ostuda nezmínit nějaké to asijské bistro. Po celém Brně jsou jich desítky, ale vybrat jedno dobré je náročný úkol. Bistro Dragon II v průchodu do pasáže Alfa na Náměstí Svobody 10 je rozhodně jedním z těch lepších. Vůbec ne svým prostředím, ale jídlem. Co se interiéru týče, jde o klasickou jídelnu z devadesátých let. Staré stoly, umakartové stěny, tu a tam nějaký čínský lampion nebo obrázek Švejka. Chodí sem nejčastěji podivná směsice byznysmenů, slabších sociálních jedinců, opilých štamgastů ale taky lidí, kteří si všimli, že je zde výborné jídlo. Pho bo neboli polévka z hovězího masa a nudlí a Bún cha, dlouhé vlasové nudle s grilovaným masem, jsou dva největší taháky bistra Dragon. Možná proto, že jsou to tradiční vietnamské pokrmy. Mimo to zde samozřejmě lze dát smažené maso na tisíc způsobů, gyros a další klasiky asijských bister. To všechno za ceny do sta korun. Otevírací doba: Po-Pá: 7:00 – 20:00, So: 8:00 – 16:00, Ne: zavřeno


Kupé

To, že je Veveří zemí zaslíbenou bistrům, dokládá další podnik na této ulici. Tentokrát s číslem popisným 34 a názvem Kupé. Vchodové dveře do prostor, které se po schodišti ubírají pod úroveň země, by kdekdo přehlédl. Co přehlédnutelné není, jsou eklekticky zařízené prostory restaurace. Koncept restaurace je ale oproti tomu jednoduchý - bezmasá kuchyně stojící na přípravě egyptskými kuchaři. Orientální pokrmy jsou stěžejním bodem celé restaurace. Denní menu, za které zákazník dá osmdesát až sto korun, s jídly jako Tuniský fúl nebo uzené tofu, je toho důkazem. Pestrá nabídka z jídelního lístku nepřesáhne ani u těch nejsložitějších pokrmů 150 korun. Pro ty, kteří nejí maso, je to ideální volba. I masozřavci si ale díky všemožným orientálním pochoutkám přijdou určitě na své. Otevírací doba: Po-Pá: 11:00 - 23:00, So: 12:00 – 23:00, Ne: 12:00 – 17:00

Klíčová slova: bistro, jídlo, restaurace, Franz, Cattani, Dragon, Na osmičce, Kupé

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.