18.10.2013 20:36


Láska k Brnu prochází žaludkem, část druhá - hamburgery

Autor: Karel Selinger | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Studentský servis

Hamburger. Světově proslulý pokrm, který dobyl srdce nejednoho strávníka. Dlouhou dobu byli čeští strávníci zvyklí na hamburgery pochybné kvality z kuchyní nadnárodních řetězců a okének rychlého občerstvení. Ta doba je doufejme nenávratně pryč, restaurace začínají nabízet burgery jakou běžnou součást jídelního lístku a zákazníci tuhle změnu nadšeně vítají. Ptali jsme se proto lidí v ulicích Brna, kam rádi chodí, když dostanou chuť na hamburger. 

Ze třiceti odpovědí zaznělo jako nejoblíbenější místo nejčastěji některé z těchto pěti: M-grill, Giraffy, The Immigrant Pub, East Village a Bar, který neexistuje. Odpovědi byly ale velmi rozličné. Padly i restaurace jako Pivní Stáj, Pivní Opice nebo třeba i McDonalds. Ostatně, ne nadarmo praví jedno lidové moudro: "sto lidí, sto chutí."

Hamburgery jsou v podstatě velmi jednoduchá záležitost. Nejdůležitější je samozřejmě kvalitní maso. To by mělo být pouze mleté hovězí. Nic víc, nic míň. Záleží potom na jednotlivých kuchařích, jaký zvolí poměr masa a tuku, nebo jak jej dochutí. Neméně důležitou součástí správného hamburgeru je bulka. Tady dělá mnoho podniků obrovskou chybu. Kupují velké trvanlivé sezamové bulky, které celý zážitek degradují na úroveň jídelny čtvrté cenové kategorie. Brioška by měla být máslová a měkká, tak aby podporovala chuť masa a ostatních ingrediencí. Domácí bulka by se na první pohled mohla zdát jako malichernost, ale věřte, že udělá obrovský rozdíl. Maso a bulka je tím nejdůležitějším, co dělá hamburger hamburgerem. Rajčata, salát, okurka, slanina, sýr, ale třeba i portobello, karamelizovaná cibule, jalapeño papričky a další přísady však mohou chuť posunout i o několik úrovní výš.

Bohužel i hamburger můžete najít v různých mutacích, které nelahodí oku, natož pak ústům. Mezi tyto podniky ale rozhodně nepatří náš výběr pěti nejlepších míst, kde si dát burger.

Bar, který neexistuje

Bar s (na Česko) unikátním konceptem. Dva přátelé se rozhodli splnit si sen a otevřeli v Brně bar, který by se měl podobat těm v Americe. Dlouhý barový pult, stylové prostředí, zasvěcená obsluha, zavírací doba až ve chvíli kdy odejdou poslední zákazníci, ale hlavně stovky lahví s alkoholem, o kterém jste ani neměli tušení, že existuje. Pánové neokoukali know-how jenom ohledně baru. K jídlu zde dostanete klasiky, mezi které patří i Premium Buger. Domácí bulka, šťavnaté hovězí, křupavá slanina. Ve chvíli, kdy máte za sebou jeden nebo dva míchané drinky, nepotřebujete ke štěstí už nic jiného.

The Immigrant Pub

Dalším příkladem toho, že v zahraničí mají s přípravou hamburgerů přece jen větší zkušenosti než u nás, je The Immigrant. Hospoda na Veveří, kde se mluví jen anglicky, podle svých slov dělá vše proto, aby nabídla návštěvníkům „THE BEST Burger in Brno.“ Tajemství prý spočívá v tradičních postupech a ingrediencích. Ano. Tak málo stačí, abyste dělali dobré hamburgery, a lidem z The Immigrant se to daří na výbornou. Kvalitní čerstvé suroviny jsou samozřejmostí. když k tomu ještě připočítáte stylové prostředí a několik druhů piv na výčepu, dostanete hospodu, kterou je třeba navštívit.

Immigrant pub - interiér

East Village Bar & Diner 

East Village je další z restaurací, kde se inspirovali zahraničím. Ostatně Amerika je země burgerům zaslíbená. Klasický diner, nebo chcete-li jídelna, je zde cítit hned, jak otevřete dveře. Dlouhý bar, spousta stolečků s lahvičkami na kečup a cukr, a během vteřiny se ocitnete s celým obsazením filmu Pomáda na milkshaku. I nabídka tomu odpovídá. Barové klasiky, mezi kterými nemůže samozřejmě chybět ani několik druhů různých hamburgerů, jsou zde samozřejmostí. Bar je otevřen krátce, takže se ještě trochu hledá, co se týče bulky a hlavně růžové omáčky, kterou přidává ke každému hamburgeru. Ta je ne vždy však ku prospěchu věci. Jde ale jenom o detaily. Až se na nich zapracuje, bude East Village nacpaný k prasknutí. 

Giraffy Burger Bar

Bar, který je zároveň tak trochu fast foodem, se specializuje přímo na hamburgery. A jde to zatraceně dobře poznat. Znovu lze pocítit dotyk zahraničí. Majitel André Beuerskens, Holanďan, který se věnuje hamburgerům už několik let, moc dobře ví, co dělá. Na výběr dostanete mezi domácí máslovou a sezamovou bulkou. Maso samozřejmě hovězí, čerstvé, se sedmi procenty tuku. Hamburgery jsou v několika různých variantách, například se slaninou nebo chilli. Prostředí sice vypadá poněkud „fastfoodově“, ale garantuji vám, že chuť hamburgerů tento drobný nedostatek bohatě vynahradí. Cokoli z nabídky si také můžete vzít sebou domů, nebo si nechat přivézt. Navíc od příštího týdne bar chystá dvacetiprocentní studentskou slevu na všechny burgery. Můžete tak ochutnat jeden z nejlepších brněnských burgerů za zvýhodněnou cenu.  

Giraffy Burger Bar

M-grill

Absolutním vítězem naší pouliční ankety se stal M-grill. Hladové okno na Kobližné doplnila letos ještě jedna pobočka na Masarykově. Jednoduchý fast food, který snadno zapadne mezi výdejnami nezdravého jídla. Dokonce i při pohledu zblízka nepoznáte rozdíl. Ceny kolem padesáti korun a velké kýčovité vyobrazení hamburgeru na hlavní ceduli. Ani když si burger objednáte, nevypadá na první pohled, že by se lišil od horších příkladů pouličního stravování. Vnitřek však skrývá malý zázrak. Žádné zelí ani salátová okurka. Čestvé hovězí maso, salát, rajče a až překvapivě dobrá chuť. Až se na ulici do burgeru zakousnete, budete možná litovat, že jste si sebou nevzali ještě jeden. 

Klíčová slova: hamburger, jídlo, Brno, East Village, The Immigrant, Giraffy, M-grill, Bar, který neexistuje

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.