11.10.2011 19:55


Je libo smažený sýr?

Autor: Jan Daněk | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Studentský servis

Smažený sýr je oblíbeným českým jídlem. Nechybí proto ani na jídelníčku v brněnských menzách, hostincích a stáncích s rychlým občerstvením. Studentům sýr chutná, navíc patří k nejlevnějším jídlům.

Smažený sýr neboli lidově „smažák“ připravíme jednoduše. Sýr nakrájíme na plátky, které obalíme v mouce, ve vejcích a ve strouhance a tak dále. Tento recept zná každý, kdo nakoukl do kuchyně. Pro rychlejší způsob lze využít i zmrzlého polotovaru. Ten pouze hodíme do fritézy nebo na pánev a za pár minut můžeme servírovat. Brněnské menzy Masarykovy univerzity si sýry „vyrábějí“ samy. „Ukrojím plátek z cihly, obalím ho, usmažím. Celé to trvá tak deset minut,“ prozradil kuchař Igor Doubek, který pracuje v menze v Bohunicích. Přes čas obědů má podle svých slov vždy napilno, proto si sýry předsmažuje dopředu. „Když je všední den a hodně studentů, není problém prodat tři sta až čtyři sta sýrů,“ dodal Doubek. Polotovary se naopak používají zpravidla v menších bufetech, kam chodí studenti pouze přes obědy. Sýrů se v nich prodá daleko méně. „Sýr si u nás dávají především lidé, kterým nechutná maso, za den jich prodáme kolem patnácti,“ uvedla Lucie Brabulencová z bufetu U Knihovny.Radost ze smaženého sýru.

Levně a jednoduše

Smažené sýry jsou také jedny z nejlevnějších jídel v menzách. V jídelnách Masarykovy univerzity stojí sýry jednotně třicet dva korun i s přílohou. K dostání jsou téměř všude a denně jako minutky. Studenti VUT v Brně takový luxus nemají. Většinou jsou závislí na týdenní nabídce. Podobně tomu je i na Mendelově univerzitě. „Tento týden ho máme jako minutku večer na kolejích. Studenti si ho nejčastěji dávají, když už v menze nic jiného na jídlo není. Stojí asi jednatřicet korun,“ dodala studentka Mendelovy univerzity Jana Hermanová. Sýr si lze jednoduše připravit i doma. „Pro mě je smažený sýr takové klasické páteční jídlo, když jsem sám doma a není co jíst,“ řekl student Jakub Galia z Vyškova.

Pozor na rizika

Existují i různé variace na klasický smažák. Můžeme si objednat i smažený hermelín, camembert nebo dokonce smažené olomoucké tvarůžky. Oblíbený je i sýr v bulce se zeleninou. Cenově není nákladný, například v bistru na ulici Česká stojí takový třicet pět korun. Jedno však zůstává stejné. „Všechna smažená jídla obecně nejsou zdravá,“ varuje studentka oboru nutriční terapeut Jana Brtníková. „Tuky se přepalují, jídlo jimi nasákne a to tělu rozhodně neprospívá. Lidé trpí obezitou, zvyšuje se cholesterol v krvi, hrozí riziko rakoviny,“ dodala Brtníková.

Klíčová slova: smažený sýr, menza, smažák, jídlo

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.