09.04.2012 16:39


Jak se cítit fit podle ayurvédy

Autor: Veronika Kynčlová | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Studentský servis

Ayurvéda je systém medicíny, který se zakládá na pochopení zákonů přírody a jejich projevů v lidském životě. Člověka považuje za součást přírody. Úkolem každého je, aby zjistil, jaká je jeho vnitřní příroda, a naučil se s ní zacházet. Ayurvéda není jen o diagnostice onemocnění a jeho následné léčbě, ale především o prevenci.

Brno Část studentů se často cítí velmi unaveně, a tak pijí kávu, energetické nápoje nebo podpůrné čaje a pilulky, a mnohdy se ani nezamyslí nad tím, proč mají tak málo energie. „Cítím se často unavený, protože dostatečně nespím a mám hodně starostí. Sice se snažím chodit spát do půlnoci, ale někdy to nevyjde," uvedl student politologie a sociologie Lukáš Kučera. Co tedy podle ayurvédy, šest tisíc let starého alternativního přístupu k léčení i předcházení nemocí, dělat, aby se tělo cítilo plné síly?

„Důležitý je režim. Každý student by si ho měl vypracovat a pak ho dodržovat. Důležitá je také strava. Student by měl sníst jednou denně teplé, co nejkvalitnější jídlo, a tím by měl být oběd,“ poradila studentům lékařka Martina Zisková, která se ayurvédě věnuje přes patnáct let. Jídlo je pro ayurvédské učení velmi důležité.Základním ayurvédským tvrzením je, že člověk se stává tím, co jí. Foto: archiv Martiny Ziskové

Ani ayurvéda přesně neví, co tělu škodí a co mu prospívá. Existují pouze obecné rady. „Na podzim a v zimě je dobré jíst vařenou a teplou stravu a více mléčných výrobků, nikoliv však večer. Na jaře je vhodné jíst nízkotučnou stravu jako saláty, zeleninu a vařené obilniny. Léto je ideálním obdobím pro ovoce, jogurty, zeleninu a vařenou rýži,“ dodala Zisková. Podle ayurvédy je však stravování velmi individuální a každý by měl sám vypozorovat, které potraviny mu dělají dobře a po kterých se naopak cítí těžce.

Důležité také je, kdy jíme. Hlavním jídlem by měl být oběd, který je nejlepší jíst v poledne, protože se potrava stráví a přemění v důležité živiny. Pokud však lidé obědvají až po druhé hodině, oběd se stráví jen částečně. „Večeře by měla být lehčí a nejlépe do šesté hodiny, aby tělo mohlo jídlo strávit a nenarušilo spánek,“ uvedla Zisková. Potřebu snídat má každý člověk jinou. Nejdůležitějším faktorem však je, jaký vztah a přístup má člověk k jídlu. Podle ayurvédy je dobré se na jídlo soustředit, při jídle málo mluvit a nepít velké množství studených nápojů. Soustředit se na jídlo znamená, že člověk není v poklusu, nekouká u toho na televizi nebo neřeší  pracovní či studijní problémy.

Pokud člověk nedodržuje žádný režim ani výše uvedené stravovací návyky, může tělu pomoci alespoň jednou na jaře, a to jarní očistou. Studenti však mnohdy na očistu nemají čas, nechce se jim nebo nepociťují potřebu se očistit. „Bohužel žádnou očistu na jaře nedělám. Chystám se ji udělat každý rok, ale zatím se vždycky našlo něco důležitějšího. Jsem zkrátka lenivá,“ uvedla studentka brněnské právnické fakulty Kateřina Jetelinová.

Způsobů, jak tělo očistit, je více. „Jednou z možností je pít co nejvíce převařené horké vody s hřebíčkem, skořicí a kardamomem, dopoledne jíst přezrálé ovoce a vyhýbat se kyselinotvorným potravinám,“ nastínil možnou očistu lékař Fakultní nemocnice u svaté Anny Karel Pelikán, který se o ayurvédu zajímá. Mezi kyselinotvorné potraviny podle něj patří maso, bílá pšeničná mouka, bílý cukr, sůl, čokoláda a alkohol. Pokud se jim člověk nemůže vyhnout, měl by je alespoň omezit. Dopolední přezrálé ovoce by měl člověk prožvýkat, proslinit a pomalu kousat. „Důležité však je o tělo pečovat po celý rok, ne si na něj jen na jaře vzpomenout,“ dodal Pelikán.

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.