01.05.2012 16:40


I studenti můžou nalézt cestu ke kvalitní kávě

Autor: Klára Pospíšilová | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Studentský servis

Káva povzbuzuje. Tento fakt je známý a využívá jej nejeden student ve zkouškovém období. Proč si však ničit chuť rozpustnou (ne)kávou, když si každý může připravit povzbuzení přesně podle své chuti. S pomocí french pressu nebo mokka konvičky je to více než snadné. Základem úspěchu je však i kvalitní a čerstvá káva.

Zkouškové období se blíží a obyčejný student začíná hledat způsoby, jak dohnat všechny ty prohýřené noci a zvládnout tak všechny zkoušky. Na scénu v tomto čase proto přichází káva, silná káva. Přesto však není kvůli požadované vysoké kvantitě potřeba přehlížet kvalitu kávového šálku. Rozpustnou (ne)kávu ani netřeba zmiňovat. Zlozvyk českých turků soi nevede o mnoho lépe K přípravě kvalitní kávy přitom není potřeba nákupu drahých přístrojů na tvorbu espressa. Většina studentů by si je navíc nemohla dovolit. Proto existuje spousta alternativných způsobů příprav kávy, které studenta finančně nezrujnují a přitom poskytnou poměrně příjemný zážitek.

Nejdůležitějším krokem je však nákup kvalitní kávy. Je třeba zapomenout na cestu do supermarketů a raději se porozhlédnout po pražírnách. V Brně jich je hned několik. Přátelský přítup obsluhy spojený s cennými radami pro začátečníky se s věčně otrávenými prodavačkami v obchodech nedá srovnat. Káva je navíc čerstvá a zákazník si ji může nechat namíchat přesně podle své chuti. Samozřejmě nejlepší je káva namletá těsně před přípravou šálku, ale ne každý si takový luxus jako je mlýnek kávy může pořídit. Malé množství kávy namleté přímo v pražírně je tedy pro běžného konzumenta více než dostačující.

Cenové srovnání může být překvapující. Kvalitní káva totiž nemusí být desetkrát dražší, jak si myslí většina pijanů těch nejobyčejnějších variant. Jeden šálek kávy připravený z nejstandartnějších káv dustupných v regálech supermarketů výjde přibližně na dvě koruny. Čerstvě pražená a mletá káva podle vlastní chuti se dá pořídit již od čtyř korun. Tedy žádný závratný rozdíl v ceně, ale znatelná změna v kvalitě.    

Nyní už k samotné přípravě. Mokka konvička a french press jsou dnes nejznámější způsoby alternativní přípravy kávy. Proto je na místě jejich použití přiblížit i začínajícím kávařům. 

French press

French press je jedním z nejjednodušších způsobů přípravy kávy. Podmínkou je, že kávová zrna musí být namletá poměrně nahrubo, aby neprošla sýtem a nedostala se do hotové kávy.

Nejprve je potřeba nasypat do nádoby požadované množství čerstvé kávy. Každému podle chuti.

Poté se káva zalije horkou voudou, ne úplně vroucí, a nechá se tři až čtyři minuty odpočívat.

Nyní je čas připevnit víko se sítem a pomalu stlačovat až na dno.

Kávová sedlina je nyní na dně, takže nic nebrání nerušené konzumaci. 

Mokka konvička/bialetka

Mokka konvička využívá k přípravě kávy rozpínavosti vody. Nyní už může být káva namletá jemněji než pro předchozí variantu. 

Do konvičky se leje také horká voda, zde nikoliv studená a nikoliv výš, než po přetlakový ventil.

Do nasazenáho sítka se dává káva až téměř po okraj a nestlačuje se, pouze zarovná.

Potom už nezbývá než postavit konvičku na sporák a čekat. Jakmile začne kávat natékat do horní části, je lepší konvičku uzavřít, protože by mohla být káva po celé kuchyni.

Výborná káva je hotová a připravená k pití.

Mokka konvička i french press se dají pořídit v různých provedeních i velikostech, takže jistě uspokojí každého kávového nadšence.

Klíčová slova: káva, french press, mokka konvička, bialetka, příprava, pražírna

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.