23.03.2012 17:44


I přes zdražení jídla počty strávníků v menzách rostou

Autor: Michaela Římanová | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Zpravodajství

Pokrmy v menzách nejen Masarykovy univerzity se na začátku února zdražily v průměru o dvě až tři koruny. Většina studentů se shoduje, že jim zdražení vadí. Skupina studentů Vysokého učení technického dokonce založila server Levněji než menza. Tím chtějí ukázat, že jíst v menze se už nevyplatí. Ale přesto mnozí přiznávají, že si na oběd či na večeři do menzy čas od času zajdou.

Brno Zdražování jídel v menzách trvá již měsíc. Zatím ale nezaznamenaly žádný úbytek strávníků. „Počty strávníků se zvyšují. Ve srovnání s prvními třemi měsíci loňského roku bylo v menzách dokonce odebráno o sedm procent více studentských porcí,“ uvedl ředitel Správy kolejí a menz Masarykovy univerzity Zdeněk Čížek. Dotazovaní studenti tvrdí, že jim zdražení vadí, ale většinou v menze kvůli tomu obědvat nepřestali. „Se zdražením nesouhlasím. Ale na oběd do menzy chodím pořád. Mám to kousek od školy a nemusím si sám vařit,“ řekl student Aleš Mynařík.

Mnoho oslovených studentů však také vyjádřilo obavu z dalšího zdražování. „ Ty dvě koruny navíc za oběd mě už nevytrhnou. Pokud se ceny ale budou stále zvyšovat, budu muset více uvažovat, zda se mi jíst v menze vyplatí,“ řekl student informačních technologií Ondřej Noha. Strávníky na čas může uklidnit alespoň tvrzení ředitele Čížka. Ten tvrdí, že se chystá k úsporným opatřením, které by měly ceny jídel na nějaký čas udržet. Od začátku dubna budou menzy odebírat suroviny od jiného dodavatele a v plánu je i kumulace některých pracovních pozic. Jídla by si tak alespoň na čas mohla zachovat stávající cenu. „Pokud bude růst cen nakupovaných potravin pokračovat, můžeme po dohodě s našimi strávníky diskutovat o změně jídelníčků k cenově dostupnějším pokrmům,“ řekl Čížek.

Nejlevnější jídlo v menze stojí do dvaceti korun. Jedná se o Studentský speciál, nejčastěji těstoviny s omáčkou. Klasická jídla se však pohybují od třiceti do padesáti korun. „Za hlavní jídlo s polévkou jsem zaplatila v průměru padesát korun. Za stejné peníze si raději zajdu na menu do restaurace. Chuť a velikost jídla se s menzou nedá srovnat,“ vysvětlila studentka geografie Romana Kostková.

Porovnání ceny polévky, hlavního jídla a salátu v restauraci a v menze po zdražení zaujalo i zakladatele serveru Levněji než menza Jakuba Ludwiga. Na webu si studenti mohou předávat recepty, které mají dokázat, že si doma uvaří levnější a kvalitnější jídlo. Studenti o projektu zatím příliš nevědí a i na facebooku má pouze devět příznivců. „Většinou si vařím oběd doma, ale když mám celý den školu, jdu do menzy. I když se mi zdražení nelíbí, hlad je hlad,“ smála se studentka biologie Pavlína Trnová.

Klíčová slova: stravování, menza, zdražování

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.