14.03.2012 17:43


Alkohol je afrodiziakum, po kterém padají zábrany, ale i samotní hráči

Autor: Ivana Holzbauerová | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Studentský servis

Meruňkovice, hruškovice, slivovice, vínovice, kalvádos. Tyto pálenky přilákaly v pondělní podvečer studenty a profesory na konferenci s názvem Jídlo, pití a evropská vzdělanost, která se konala v prostorách filozofické fakulty. Účastníci zde vyslechli přednášku ve filozofickém duchu na téma Kontrasty a poté si večer zpříjemnili ochutnávkou domácích pálenek.

Brno Jídlo, pití a evropská vzdělanost. Co mají společného tato tři slova? Provázat je dokázala Liga destilátérů na netradiční pondělní konferenci, kterou spojila s degustací domácí slivovice. „Cílem bylo propojit kulturu s ochutnávkou. Nejde nám jen o to, abychom společně popili. Je to vzdělávací a stmelovací akce zároveň,“ řekl pořadatel Josef Petrželka.

OchutnávkaPořadatelé, nazvaní příhodně Liga destilatérů, se s nadšením a vtipem nejprve ujali vzdělávání milovníků domácího moku. Připravili si pro ně přednášku na téma Kontrasty. Ty vyhledávají naše mlsné jazýčky v jídle, například  když dostaneme chuť na čokoládu s čili nebo na rýži s jasmínem. „To, co Kudrnovy děti konzumovaly z nouze, je jinde žádanou lahůdkou. Zamysleme se jen nad tím, o kolik stoupla v určitých letech konzumace psů,“ řečnil před publikem Petr Jemelka.

Posluchači se dozvěděli i rady, jak rozumně konzumovat alkohol. „Doporučená denní dávka vína se většinou stanovuje dvě deci pro ženu a tři pro muže. Navrhuji ale zvednout obě dávky o jednu deci. Když se otevře sedmička, nejsou pak žádné zbytky,“ doporučil Josef Krob. Zároveň však varoval, že alkohol je sice příjemné afrodiziakum, po kterém padají zábrany, ale mnohdy i samotní hráči. Nelíbily se mu ani nevyvážené informace na internetu. „Všude se dočítáte, kolik lidí kvůli alkoholu zemřelo, ale nikde není napsáno, kolik se jich díky němu narodilo,“ dodal Krob.

Po vtipném proslovu Jana Zouhara o domácí a hospodské kuchyni a po filozofickém zamyšlení Petrželky nad Aristotelem, Anaximandrem a vařením následovalo vyhlášení vítězů soutěže o nejlepší pálenku. Nejdřív se však představila porota skládající se z milovníků alkoholu. Jen porotce Picha alkohol nepije, protože se po něm občas cítí  opilý. Jeho rozlišovací schopnosti proto byly čerstvé.

Fronta na pálenky

Dokud to bylo možné, psala si porota v průběhu předchozího hodnocení poznámky, které za hlasitého smíchu publika na konferenci odhalovala: „Profesor Zouhar se ptá, zda dodal vzorky doktor Měšťánek. Je znechucen, že si někdo dovolil vypálit a nedodat. U devatenáctého vzorku doktor Petrželka rozlévá svou koštovačku a dušuje se, že se mu to stalo naposledy v pubertě,“ popsal průběh jeden z porotců Marek Picha.

Popis soutěžních kousků byl velice barvitý: Chuť s rušivými momenty, v níž cosi potěší. Včera chutnala hůř. Nejchutnější ředidlo, které jsem kdy pil. Chuť připomíná pneumatiky, které jsem nikdy nejedl. Vůně připomíná čerstvě natřený plot.

O nejvyšší post se utkalo dvacet pálenek. Dárci nejlepších kousků obdrželi knihu. „První místo vyhrál děkan, jak bývá v republice zvykem. Knihu ale nedostane. Ať si nějakou napíše sám,“ prohlásil porotce Picha. Po vyhlášení vítězů dostaly příležitost i chuťové pohárky publika. A jak kousky hodnotí nezkušení porotci? „Slivovici jinak nepiji, ale když jsem tady, tak musím vyzkoušet, zda je tahle domácí lepší než kupovaná,“ řekl student filozofie Vladan Klement.

V pondělí se uskutečnilo již desáté kolo soutěže, které organizátoři navíc zpestřili konferencí. „Líbí se mi přátelský vztah profesorů. Je to takové neformální setkání učitelů a žáků na akademické půdě s uvolněnou atmosférou,“ okomentovala akci studenka Jana Vondrů. Příchozí se o akci a soutěži dozvěděli z fakultního webu, od profesorů či přes známé. „Studuji filozofii v Praze. Známí mi řekli o této akci, tak jsem přispěla hruškovicí. Máme spoustu hrušní na chatě, tak si každý rok něco necháme vypálit,“ vypověděla vítězka soutěže o nejlepší hruškovici Katarina Houšková.


Klíčová slova: slivovice, pálenka, jídlo, pití, vzdělanost

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.