10.05.2014 11:42


Aktuálně: Brňané dnes snídali na fairtradovém pikniku

Autor: Jílková Gita | Kurz: Online Stisk | Kategorie: Zpravodajství

Není jim lhostejné, z jakých podmínek pocházejí potraviny na jejich talířích. Proto přišli podpořit fairtradovou filozofii na happening, který se konal dnes dopoledne na desítkách míst České republiky. Tisíce lidí dnes slavily Světový den pro fair trade na pikniku Férová snídaně ve vašem městě.

Brno – Nezisková organizace NaZemi uspořádala letos čtvrtý ročník pikniku Férová snídaně ve vašem městě. Brno je jedním z více než sta míst, kde se akce letos konala. Jedná se o happening, kdy se ve stejný den a ve stejný čas na desítkách míst po České republice sejdou stovky lidí a snídají pokrmy vyrobené z fairtradových potravin.

Lidé účastí na této akci ukazují, že podporují fair trade, neboli férový způsob obchodu. Ten dává drobným pěstitelům, řemeslníkům i zaměstnancům ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Pokud si český spotřebitel koupí fairtradový výrobek, dává tak přednost výrobkům, za nimiž nestojí zneužívání dětské práce, nelidské pracovní podmínky či devastace životního prostředí. „Není mi lhostejné, odkud pochází jídlo, které si kupuji. Férová snídaně je jedním ze způsobů, jak rozšířit informace o fair trade mezi lidi, kteří o něm třeba ještě neslyšeli. Kromě toho je to skvělá příležitost udělat si piknik v parku během tak krásného sobotního dopoledne,“ řekla účastnice pikniku Petra Vašíčková.Férová snídaně v Björnsonových sadech. Foto: Gita Jílková

Brňané si dnes v deset hodin přinesli vlastnoručně připravené snídaně z férových produktů do Bjornsonova sadu, kde společně posnídali. „Happening se těší stále větší oblibě. Zatímco před třemi lety se Férová snídaně konala v 41 městech a před dvěma lety v 57, loni už jich bylo 87. Celkem loni snídaly necelé tři tisíce lidí,“ uvedla Gabriela Štěpánková z nevládní organizace NaZemi, která akci koordinuje.

Studentka environmentálních studií Agnieszka Buchtová věří, že akce podobného typu mají smysl, protože propagují myšlenku zodpovědného nakupování produktů z rozvojových zemí. Prostřednictvím této události se podle ní dostanou informace o fair trade k lidem i skrze média. "Větší část potravin sice lze nahradit regionálními zdroji, ale v případě kávy, čaje, čokolády, pomerančového džusu a dalších exotických složek našich snídaní musí účastníci sáhnout po "férové" alternativě. Takováto snídaně je příjemnou událostí, sdružuje příznivce férových produktů, kteří skrze ni šíří osvětu mezi svými známými, novými návštěvníky a kolemjdoucími," shrnula Buchtová

Podle výsledků průzkumu chování spotřebitelů, který nezisková organizace NaZemi provedla v roce 2010 a 2013, vyplývá, že znalost loga Fairtrade mezi Čechy vzrostla. Zatímco v roce 2010 toto logo znalo necelých 16 % dotázaných, v minulém roce to bylo 23 %.

Čeští spotřebitelé nakoupili loni výrobky s certifikací Fairtrade v hodnotě 174 milionů korun. „Výrobky se známkou Fairtrade jsou pro spotřebitele stále dostupnější. To je rozhodující faktor, který v předešlém roce ovlivnil rekordní nárůst spotřeby. Férové produkty jsou dnes k dostání ve většině maloobchodních a kavárenských řetězců,“ uvedla Hana Chorváthová z organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která pravidelně tato data zveřejňuje. Nejoblíbenějším fairtradovým produktem u nás zůstává káva.

Klíčová slova: fair trade, happening, Férová snídaně

Fotogalerie

Hodnocení příspěvku

1 | 2 | 3 | 4 | 5 (1 - nejhorší, 5 - nejlepší)

Vkladání nových komentářů skončilo.